Po części uważam, że to prawda. KaRRamBa dużo sklonował z Liroya. Nawet sposób nawijania w latach 90 i głos miał podobny do niego. Dobrym dowodem jest też "czarna lista" niemal sklonowana z "kołysanki dla przyjaciół". Liroy w "kołysance" ostatecznie dojeżdża Pei i Spawaczom i innym ludziom co go krytykują i mówią jak ma żyć. KaRRamBa robi to samo tyle że z Borixonem i kilkoma kolesiami, którzy zrobili go w cHoOjA. Taki serio niezależny styl KaRRamBa ma od niedawna z tymi nowymi kawałkami wypuszczanymi na net, które mają się znaleźć na "11".
Administrator
"Kołysanka..." i "Czarna Lista"? Co Ty gadasz? Gdzie podobieństwo?
no nie pierdol! różnica jest chyba tylko taka, że KaRramBa dodaje na koniec "Lepiej być sądzonym przez ludzi dwunastu niż niesionym przez czterech na wieki do piasku". Nie wiem, skąd ziomek wykminił ten tekst, ale serio to coś we mnie tknęło.
Fan
Wydaje mi się, że nie tylko do Liroya. Ma też kilka kawałów bardzo podobnych do Slums Attack, nie chce mi się teraz szukać ty kawalin i cytatów, ale z Liroyem pare pamiętam, np:
- "Głodny" Liroya i "Przykazania Juniora" Karra
- nawijanka o Miky Mouse
- albo skit Karramby z LVL2 - Brutalna Prawda lepsza niż fałsz, a skity Liroya z "L"
- a co do Ring Ding Rigigi - to chyba z kawałka: Dr. Dre - Keep Their Heads Ringing i może też innych, zresztą Karr wspomina o Dr Dre w "cała Polska w temacie"
Administrator
Kenty oczywiście masz rację. Tak samo beat do "Blondi" pachnie mi numerem Eminema "Who Knew":
http://www.youtube.com/watch?v=KrLXpiVtAwg
Ale co do "Czarnej Listy" to ja nie widzę, żadnego podobieństwa do "Kołysanki...". Weź podaj lepsze argumenty Ma-ryja a nie:"no nie pierdol", bo mi to nic nie tłumaczy.
A ten tekst to chyba z "Psów" jest.
Jak dla mnie, to dużo kawałków KaRRa jest robionych na podstawie kawałków Liroy'a.
Ewidentne kopie:
"Drugs Story III" & "A.I.D.S." ---> "... I Co Dalej?"
"KaRRamBa Oszalał?!!" ---> "Skaczcie Do Góry..."
"Przykazanie Juniora" ---> "Głodny (Phunkey Shit)"
"Taki Jest Świat" ---> "Daleko Zaszło"
"Milion Peelenuff" ---> "Kiedy Jesteś Na Dnie"
"Debeztoff" ---> "Moja Autobiografia"
Można jeszcze podpiąć:
"A Gdzie Była Policja?" ---> "To Co Teraz..."
"KaRRamba Rap" ---> "Liroy"
"Sex Schemat" ---> "Scoobiedoobiedoo Ya"
"Los Vatos Locos" też takie Scyzorykowate trochę...
Pewnie jeszcze kilka podobieństw można znaleźć...
Ale chuj z tym, i tak wolę KaRRa.... ;-)))).
Ostatnio edytowany przez PlaVo-L (2008-12-01 14:21:41)
Fan
No np. beat Vatos Locos Clan:
http://pl.youtube.com/watch?v=SyddGQl1XQE
a Nas - If Ruled The World z 1996
http://pl.youtube.com/watch?v=nMn2cCBwH18
(pierwsze 30 sekund)
Fan
Płavo-L tam w jednym chyba coś Ci się pomyliło, bo jest: Milion Peelenuff -> Kiedy jesteś na dnie, a oba te kawałki są Karramby przecie...
????????????????
"Kiedy Jesteś Na Dnie" to utwór Liroy'a z płyty "Dzień Szaka-L'a (Bafangoo Cz. 2)".
Pewnie chodziło Ci o "By Nie Żyć Na Dnie" ;-))))
Ostatnio edytowany przez PlaVo-L (2008-12-02 11:16:44)
Fan
PlaVo-L napisał:
Eeee, to akurat nie ma nic do rzeczy. "Shape Of My Heart" - wiele kawałków jest muzycznie opartych na tym kawałku.
no np. 003 - dlaczego
ale te Twoje to takie troche na siłe znalezione, jeszcze dojdzie, że VLC jest klonem Albóómu
Administrator
Kenty^ napisał:
zresztą Karr wspomina o Dr Dre w "cała Polska w temacie"
A co to ma do rzeczy? Wspomina też o 2Pacu, czy to znaczy, że go naśladuje?
Fan
Maha napisał:
Kenty^ napisał:
zresztą Karr wspomina o Dr Dre w "cała Polska w temacie"
A co to ma do rzeczy? Wspomina też o 2Pacu, czy to znaczy, że go naśladuje?
No przecież napisałem co to ma do rzeczy. Jeśli nie rozumiesz, to masz problem...
Kenty^ napisał:
no np. 003 - dlaczego
ale te Twoje to takie troche na siłe znalezione, jeszcze dojdzie, że VLC jest klonem Albóómu
Na siłę? Kurwa, używa tych samych słów, cały utwór jest prawie indentycznie ułożony, a Ty pierdolisz, że na siłę? A VLK to Albóómu? To chyba tylko Ty tak porównać umiesz. Słyszałeś w ogóle te kawałki? Chyba nie...
Sam pierdolisz, nie mając racji, że KaRR sklonował bit, a teraz przypierdalasz się do mnie.
Ale spoko, zero spinki.
Fan
PlaVo-L napisał:
Na siłę? Kurwa, używa tych samych słów, cały utwór jest prawie indentycznie ułożony, a Ty pierdolisz, że na siłę? A VLK to Albóómu? To chyba tylko Ty tak porównać umiesz. Słyszałeś w ogóle te kawałki? Chyba nie...
Sam pierdolisz, nie mając racji, że KaRR sklonował bit, a teraz przypierdalasz się do mnie.
Ale spoko, zero spinki.
A idź kurwa... nie porównuje Albóómu do VLC, tylko pisze, że zaraz z tymi podobiznami dojdziemy do tego, że oba albumy to klony - i oba albumy dobrałem przypadkowo - nie wzorowałem się, na rzekomo podobnych nutach. Słyszałem wszystkie te nuty - ale niech Ci będzie, że pierdole.
A co bitu Stinga i Karra, to nie wpieram kuźwa, że to jest klon - tylko to była riposta na post Mahy, który napisał, że eminema beat zalatuje beatem "BLONDI" - i to dodałem jako ciekawostke, ale dobra kurwa pierdole, że Karr ewidentnie sklonował cały beat...
@Maha - z tym Dr Dre to ma tyle wspólnego, że możliwe iż zajebał te Ringi Dingi od niego samego, a że wspomina o nim w CAŁA POLSKA... to taka jakby wskazówka, choć nie mówie, że celna...